Nakon putovanja saradnja sa Slovencima

TAKMIČENjE NAJBOLjIH SEOSKIH POLjOPRIVREDNIH PROIZVODA
SLOVENIJE – DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 

.Takmičenje poljoprivrednih gazdinstava u proizvodnji hrane, preradi mleka, mesa, žitarica, voća i povrća. Izložbeno prodajna manifestacija, za najbolje potvrđivanje kvaliteta (osvajanjem tri uzastopne zlatne medalje za isti proizvod – potvrđuje se i dobija status kvaliteta proizvoda). Takmičenje je organizovano po 29 put.

 

                                     

 

Agroturizam, direktan kontakt i direktna prodaja poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima jeste i strateška važnost lokalne proizvodnje hrane i razvoj ruralnog, lokalnog sektora.Sa pozicije potrošača, danas se sve veća pažnja posvećuje poreklu i autentičnosti hrane. Direktna prodaja, direktna komunikacija, izvornost, autentičnost proizvoda, prodaja bez posrednika jer potrošač želi da zna odakle je hrana koju jede, ko je proizvodi i kako se proizvodi.

 

                                    

 

 

Vinnarija Jožefa Prusa u kojoj proizvodi vrhunska vina i sa svojom porodicom obrađuje preko 20 hektara vinograda. Dobitnik mnogobrojnih priznanja, veći deo proizvodnje plasira na domaćem tržištu poznatim kupcima a deo proizvodnje je namenjen izvozu.

                                   

 

U sklopu obilaska posetili smo i jednu od najmanjih opština u Republici Sloveniji, opštinu Solčava, razgovarali sa opštinskim rukovodstvom, obišli Logarsku dolinu i centar Rinka. Takođe smo naišli na srdačan prijem, obilazak kmetija u opštini Dravograd, sa predsednicom opštine i užim rukovodstvom razgovarali o saradnji i zajedničkim projektima.

 

 

       

 

 

Naša ideja je da u što kraćem periodu organizujemo kao AKIS Sajam najboljih seoskih poljoprivrednih proizvoda u jednoj od opština učesnica klastera. Podršku, stručnu i organizacionu pomoć imaćemo od organizacionog odbora iz Ptuja.