Agro Klaster Istočne Srbije u poseti Etno udruženju Korman

Etno udruženje Korman, formirano je na inicijativu žena koje žive i rade na selu. U radu udruženja aktivno učestvuje preko osamnaest žena. Članice  Etno udruženja Korman svojim aktivizmom doprinose animiraju javnosti pre svega u aleksinačkoj opštini ali i širem području Jugoistočne Srbije.  Od samog osnivanja članice Udruženja, pored bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, rade i na očuvanju tradicije i diverzifikaciji ruralne ekonomije, one predstavljaju primer dobre prakse aktivizma u lokalnoj zajednici.

Nesebičnim zalaganjem doprinele su i otvaranju Etno kuće Pavlićević, koja danas posetiocima nudi   stalnu postavku starih predmeta, ručne radove, suvenire, demonstraciju spremanja domaćih proizvoda po autentičnim lokalnim recepturama.

 

  

 

 

 

Aleksinačka turistička organizacija je etno kuću Pavlićević uvrstila u turističku ponudu tog kraja.

 

Predstavnici Agro Klastera Istočne Srbijie, prdstavili su članicama Etno udruženja Korman, misiju, viziju, ciljeve, aktivnosti i usluge Agro klastera Istočne Srbije , kako za osnivače tako i za nove članove.

 

U  međusobnom razgovoru je pokrenuto dosta predloga o zajedničkoj saradnji, iznete su potrebe članica Etno udruženja Korman o programima stručnog usavršavanja u oblastima uvođenja standarda u proizvodnju i preradu, razvoj poslovnih veština i upravljanja,  i marketngu proizvoda. Razmatrane su i mogućnosti saradnje kroz umrežavanje i iniciranje ruralnih tematskih dana.